flos taccia

Flos Taccia är den eleganta bordslampan som designades redan år 1958-59 av bröderna Pier Giacomo och Achille Castiglioni men producerades senare 1962 av Flos. Den har kommit att bli en tidlös klassiker som drar blickar till sig i det moderna hemmet.

Det är en väldigt unik lampa med sin eleganta konstruktion och tydliga retro-flirt. Den justerbara skärmen är gjord av handblåst klarglas och linsen/locket ger ett behagligt reflekterande och indirekt ljussken. Tackvare sin höga höjd fungerar det att ha Taccia både på golvet eller på exempelvis ett avlastningsbord. Flos Taccia finns numera i två olika storlekar, Taccia samt Flos Taccia Small. Den sistnämnda presenterades på mässan i Milano 2016 och gör det möjligt för fler att avnjuta denna skönhet tackvare ett lägre pris. Sedan 2016 finns även Taccia i PMMA (akrylplast), istället för glas vilket resulterar i att även denna variant är betydligt billigare. Aluminium-foten finns att få i färgerna: brons, silver eller svart.

I en intervju från år 1970 beskrev Achille Castiglioni Taccia med följande: “Vi anser att det är lampornas Mercedes, en symbol utav framgång, kanske för att den ser ut som en klassisk kolonn. Självklart tänkte vi inte på prestige när vi designade lampan, vi var ute efter att hitta en yttre yta som förblev kall”

OBS! Taccia från Svenssons i Lammhult och RUM21 har en skärm i glas medans Taccia från övriga butiker har i akrylplast (PMMA).

Nordiska Galleriet
12 547:-

Lampemesteren
13 700:-

Svenssons i Lammhult
18 419:-

Rum21
19 503:-

Designer: Pier Giacomo Castiglioni, Achille Castiglioni Flos Taccia Brons Silver

Formgiven år: 1962
Färger: Svart, Brons, Silver
Material: Aluminium, Glas
Längd: 64,5 cm
Diameter: 49,5 cm
Sladd: 220 cm
IP-Klass: IP20
Ljuskälla: 28W COB LED CRI93
Ljustemperatur: 2700K
Dimmer: Ja, på kabel