flos arco

Flos Arco (som betyder “båge” på italienska) är en tidlös golvlampa från 1962 formgiven av bröderna Achille Castiglioni och Pier Giacomo Castiglioni. Inspirerade av gatlycktor: en ljuskälla (som kom uppifrån och kunde lysa upp mitten utav gatan), inte var i vägen samt var mobil. För att lyckas med detta krävs dels en lång båge för att lampan ska sväva över rummet samt en tung fot så att lampan inte ska välta. Detta löste man genom att ha en arm (båge) i rostfritt stål, en lampskärm i kromad aluminium samt en marmorfot på hela 60 kg. Tackvare sin långa arm kan man höja och sänka lampan från 145-175 cm över golvet. Varje Arco-lampa är något unik då foten är av carraramarmor som har tunna grå vener, även om den överlag är vit.

Detta är en designklassiker som tagit plats i den permanenta kollektionen på the Museum of Modern Art i New York. Flos Arco kan även ses i filmklassiker som James Bond “Diamantfeber” (Diamonds are forever) och “Den vilda biljakten” (The Italian job). Arco har aldrig tagits ur produktion och har fortsatts att produceras och vara en självklar stjärna i Flos sortiment sedan den formgavs 1962.

“För att den skulle lämna utrymme runt bordet var foten tvungen att vara minst två meter bort, det var så idén om bågen föddes. Vi ville tillverka den i material som redan användes på marknaden, så vi fann att en båge av böjt stål skulle passa perfekt. Sedan hade vi problemet med motvikten: Det behövdes en tung massa som kunde stötta upp allting. Vi tänkte först på cement men vi valde sedan marmor dels för att det krävde ett mindre block samt för en bättre finsh. På Arco är ingenting dekorativt: De rundade kanterna på foten fyller en funktion, för att inte skava. Hålet är inte något påhitt utan finns där för att man lättare ska kunna flytta foten” Achille Castiglioni

Lampemesteren
22 465:-

Svenssons i Lammhult
22 465:-

Rum21
22 168:-

Designer: Pier Giacomo Castiglioni, Achille Castiglioni

Formgiven år: 1962
Färg: Krom
Material: Rostfritt stål, Marmor, Aluminium
Höjd: 240 cm
Djup: 220 cm
Vikt: 63,8 kg
Sladd: 270 cm
IP-Klass: IP20
Ljuskälla: 1 x MAX 100W eller LED 8W E27, 1 x Multichip LED CRI 93 28W
Ljustemperatur: 2700K
Dimmer: Ja, touchdimmer

Finns i 2 olika utföranden:
LED = Dimbar
Glödlampa = Ej dimbar